Bejdsning

Bejdsning

Til bejdsning af stivelseskartofler anbefales det at anvende 1,2 L/ha Prestige FS 370 i Hardi-anlæg.

Prestige indeholder insektmidlet imidacloprid, der er systemisk virkende og optages gennem rødderne og transporteres op til bladende og beskytter mod skadedyr. Derfor er Prestige velegnet til behovsbestemt bekæmpelse af cikader og bladlus.

Flere års Landsforsøg (2008-2012) viser klart, at Prestige er det sikre valg til cikade-bekæmpelse, og at det giver et sikkert merudbytte – også i forhold til 2 gange sprøjtning med Mospilan SG. Samtidig er bejdsning et mere miljøvenligt valg end udsprøjtning af et skadedyrsmiddel i sæsonen.

Prestige indeholder også svampemidlet pencycuron, der har effekt overfor rodfiltsvamp. Effekten er imidlertid ikke altid tilstrækkelig ved 1,2 L/ha, så ved lægning af knolde med mange sklerotier anbefales tilsætning af ekstra svampemiddel.

Det anbefales at anvende pulverbejdsning, da det giver den bedste effekt overfor rodfiltsvamp. Til supplering af 1,2 L/ha Prestige FS 370 anvendes 0,104 kg/ha Monceren DS 12,5 (pencycuron) eller 0,20 kg/ha Rizolex 10D (tolclofosmethyl).
Anvendes i stedet flydende bejdsemiddel, anbefales det at tilsætte 0,3 L/ha Monceren FS 250 (pencycuron) eller 0,15 L/ha Rizolex FW som en tankblanding til 1,2 L/ha Prestige FS 370.

Korrekt anvendelse af flydende bejdsemiddel
For at bejdsemidlet virker skal det ramme kartofler og jord – ikke læggeren. Derfor skal dyserne justeres korrekt, når der anvendes Hardi-anlæg:

  • Dyserne skal sidde så tæt på jorden som muligt. Derved reduceres risikoen for afdrift og afsætning på maskinen.
  • Dyserne skal sidde så tæt på knolden som muligt. Derved sikres, at så stor en del af væsken som muligt, rammer læggekartoflen - og ikke maskinen.
  • Sprøjtevæsken skal ramme knolde og jorden omkring dem. Væske, der i stedet rammer læggeren – typisk kopbåndenes afskærmning – er tabt.
  • Dyserne skal vinkles 25-35° skråt nedad (maksimum 45°). Derved sikres, at alt bejdsemiddel rettes mod jorden/knolden.
  • Trykket skal være lavt. Helst under 1 bar og ikke over 1,5 bar. Højt tryk øger risikoen for afdrift markant.

Personligt log ind

Indtast dit personlige brugernavn og adgangskode for at få adgang til beskyttede nyheder og meddelelser
Log ind
Glemt brugernavn eller adgangskode?
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og til statistik. Denne information deles med tredjepart.
Læs mere om cookies

LUK