MCPA/mælder

MCPA imod mælder

Aktivstoffet MCPA er godkendt til såkaldt ”mindre anvendelse” i kartofler. De godkendte midler er Metaxon, M-750, NF-M 750, LFS MCPA og SweDane MCPA 750.

Anvendelse på brugers eget ansvar
”Mindre anvendelse” er en særlig godkendelse, der betyder, at midlet må bruges i en afgrøde eller imod en skadegører, som ikke er omfattet af midlets egentlige godkendelse. Midlet er derfor ikke fuldt afprøvet i forsøg, og der kan derfor ikke garanteres for dets effekt overfor skadegøreren ligesom der kan forekomme skader på afgrøden. Anvendelsen sker derfor på brugerens eget ansvar.

Godkendelsen
MCPA er godkendt i en dosering på 0,1 L/ha, svarende til 75 g aktivstof pr. ha. Det må kun bruges én gang per sæson, og senest i vækststadie 25 (kartoffelplante med fem sideskud). Afstandskravet til vandmiljøet er 2 meter. Sprøjtefristen er tre måneder. Undgå anvendelse i kartofler under kontrol (læggekartofler), da sprøjteskader kan vanskeliggøre marksyn. Brugsanvisning kan udprintes fra Middeldatabasen, og skal forefindes i tilknytning til kemikalierummet (da godkendelsen til mindre anvendelse typisk ikke fremgår af etiketten).

Special-middel til mælder
MCPA anvendes til bekæmpelse af mælder (hvidmelet gåsefod) i en dosering på mellem 0,03 og 0,1 L/ha. Den laveste dosering kan anvendes sammen med Titus, hvis der er stor forekomst af mælder med op til to løvblade. Den højeste dosering anvendes lige før rækkelukning (vækststadie 25).

Tilpas dosering efter vejr og vækststadie
Kartoflerne viser symptomer på hormonskade (lysfarvede og/eller forkrøblede og/eller mosaikfarvede blade ), specielt ved anvendelse under varme og fugtige forhold. Derfor bør doseringen tilpasses kartoflernes udviklingstrin og de aktuelle vejrforhold under sprøjtning. Dette kan evt. gøres ved at lave en “prøvesprøjtning” på et begrænset areal.

Personligt log ind

Indtast dit personlige brugernavn og adgangskode for at få adgang til beskyttede nyheder og meddelelser
Log ind
Glemt brugernavn eller adgangskode?
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og til statistik. Denne information deles med tredjepart.
Læs mere om cookies

LUK