Nedvisning

Nedvisning

Udbyttet i læggekartoffelmarken optimeres ved at være meget nøjeregnende med hensyn til, hvornår kartoflernes vækst standses.
Udgangspunktet er, at knoldende skal have en størrelse på maksimalt 60 mm.

Nedvisningstidspunktet findes ved at grave fem planter, der står efter hinanden i samme række, op, og vurdere knoldstørrelsesfordelingen. Planterne nedvisnes, når der ud af fem planter findes én knold, der er større end den maksimalt ønskede størrelse (f.eks. 60 mm). Da nedvisning ikke standser væksten straks, vil knoldene nå at gro sig lidt større, inden planterne er helt døde. Typisk resulterer dette i, at man har én overstørrelse-knold per plante, når væksten er helt stoppet efter en-to uger. Brug dette skema til bedømmelse af nedvisningstidspunk.

Bedømmelse af nedvisningstidspunkt.

Nedvisning med Reglone

  • Første sprøjtning: 1,5-2,5 L/ha Reglone “åbner” afgrøden
  • Anden sprøjtning fem-seks dage efter første sprøjtning: 1,5-2,5 L/ha Reglone resulterer i fuld afløvning af afgrøden

Højeste dosering anvendes i sildige sorter – f.eks. Kuras - og ved kraftig vækst. Lavest dosering i læggekartofler, der allerede er ved at afmodne. Dvs. hvor der er ved at være ”spist op” af kvælstoffet.

Reglone-tips:

  • Der anvendes ingen sprede-klæbemiddel, når Reglone anvendes til nedvisning
  • Planterne skal være velforsynede med vand, da Reglone-sprøjtning ellers kan give knoldskader
  • Formiddags-sprøjtning mellem kl. 7 og 11 giver optimal effekt
  • Sollys aktiverer den kemiske proces, som Reglone forårsager i kartoffelplanten. Høj sol giver derfor optimal effekt

Sprøjteteknik:

  • Anvend dyser, der giver små dråber
  • Anvend stor væskemængde (op til 400 L/ha)
  • Kør langsomt fremad
  • Anvend luftassistance, hvis muligt

Personligt log ind

Indtast dit personlige brugernavn og adgangskode for at få adgang til beskyttede nyheder og meddelelser
Log ind
Glemt brugernavn eller adgangskode?
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og til statistik. Denne information deles med tredjepart.
Læs mere om cookies

LUK