Nyheder AKS

Godt resultat på trods af sidste sommers tørke

24.06.2019

AKS (Andels-Kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland) i Toftlund afholdt generalforsamling på Agerskov Kro torsdag d. 20. juni, hvor ca. 170 fremmødte blev orienteret om regnskabsåret 2018/19.

Vækstsæsonen 2018 startede godt for AKS’ avlere med acceptable vejrforhold og god fremspiring i kartoffelmarkerne. Men så skiftede vejret, og i en periode på 18 uger faldt der ingen regn, samtidig med at den megen sol og vind resulterede i en meget høj fordampning.

-Den lange tørke-periode i sommeren 2018 påvirkede avlen hos vores andelshavere, så både udbyttet og stivelsesindholdet i kartoflerne blev lavere end forventet, forklarede bestyrelsesformand Peter C. Petersen i sin beretning.

De 176 andelshavere leverede i alt 3.389.160 tdr. kartofler til fabrikken og det gennemsnitlige stivelsesindhold endte på 17,89 %.  Det gennemsnitlige stivlesesudbytte pr. ha hos avlerne blev således lavere end sidste år, og det samme gælder fabrikkens samlede produktion.
-Men da sommerens tørke også ramte produktionen hos vores europæiske kolleger, steg prisen på kartoffelmel på verdensmarkedet. Det bidrog til at kompensere for den lavere produktion, fortalte formanden, der betegnede årets resultat på 116,5 mio. kr. som meget tilfredsstillende.

-Vores nye og udvidede fabrik har produceret effektivt og konstant i kampagnen, og vi har kunnet udnytte den høje efterspørgsel og de gode verdensmarkedspriser optimalt.  

-Men vi er også klar over, at både priser og efterspørgsel på verdensmarkedet hurtigt kan ændre sig. Derfor fortsætter vi med at investere i optimeringer af anlægget, og vi fastholder vores fokus på øget konsolidering af AKS, konstaterede formanden.

Bestyrelsen har derfor besluttet at afsætte 12 mio. kr. til henlæggelser på driftsfonden, og samtidig er der planlagt investeringer for 12 mio. kr. i det kommende år.

-Det er stadig et mål, at vores andelshavere får så gode betingelser som muligt for at sikre en stabil indtjening. Det skal også være økonomisk attraktivt at levere kartofler til AKS, hvis der kommer en periode med mindre gode priser på vores produkter.
-Derfor omfatter vores strategi også både rådgivning til avlerne, optimering af produktionsapparatet, bedre udnyttelse af råvarerne og reduktion af fabrikkens energiforbrug, sluttede Peter C. Petersen sin beretning.

Valget til bestyrelsen gav genvalg til Peter C. Petersen. Peter Thyssen havde efter 15 år i bestyrelsen meddelt, at han ikke ønskede genvalg, og formanden takkede ham for de mange års engagerede arbejde for fabrikken og andelshaverne.
Den nye mand i bestyrelsen blev Bjarne Madsen, Toftlund.Personligt log ind

Indtast dit personlige brugernavn og adgangskode for at få adgang til beskyttede nyheder og meddelelser
Log ind
Glemt brugernavn eller adgangskode?
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og til statistik. Denne information deles med tredjepart.
Læs mere om cookies

LUK