Forvarmning

Forvarmning

Læggekartofler bør forvarmes inden lægning. Det anbefales at opvarme de u-spirede kartofler til 14-16° C i ca. 10 dage umiddelbart før lægning. Det kan gøres ved at lægge kartoflerne i vogne med luftkanal, hvorigennem der indblæses varm luft. Det kan også gøres, ved at hæve temperaturen i lageret (evt. med varmekanoner), eller ved at kasserne simpelthen tages ud af kølelageret og stilles i varmere luft.

Det anbefales at fremtvinge kronspiren ved opvarmning, således at kronspiren bliver så fremtrædende at den knækker af ved håndtering lige før lægning eller ved lægning. Dette stimulerer flere nye spirer fem, som fremmer knoldantal pr. plante og dermed merudbytte.

Målet er, at knoldene får korte, kraftige spirer med en længde på omkring 2-3 mm inden de puttes i jorden. Det sikrer hurtig fremspiring, og dermed et godt grundlag for en høj stivelsesproduktion per hektar.
Forvarmes der ikke, risikerer man, at kartoflerne spirer alt for langsomt, specielt hvis de lægges i relativt kold jord.

Når varm luft møder kolde kartofler, er der risiko for kondensdannelse. Kondensdannelse bør forhindres, fordi fugt på læggekartofler øger risikoen for smittespredning, specielt med bakteriesygdomme. Kondensen fjernes bedst ved anvendelse af ventilatorer, der kan blæse fugten væk fra knoldene. Alternativt kan der anvendes naturlig ventilation, ved at åbne alle porte og lemme i lageret.
Forvarmning giver et sikkert merudbytte på 20-40 hkg per hektar.

Temperering forebygger kuldechok
Efter forvarmningsperioden bør læggekartoflerne tempereres, så de får samme temperatur, som den jord, de kommer ud at ligge i. Det kan gøres, ved at sænke temperaturen i lageret eller stille dem køligt natten før lægning (selvfølgelig frostfrit!).

Personligt log ind

Indtast dit personlige brugernavn og adgangskode for at få adgang til beskyttede nyheder og meddelelser
Log ind
Glemt brugernavn eller adgangskode?
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og til statistik. Denne information deles med tredjepart.
Læs mere om cookies

LUK